Модел на здрави бъбреци в лекарски кабинет.

НАЙ-ВАЖНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ЗДРАВИ БЪБРЕЦИ

In News by fitolizy

Когато става въпрос за здравето на нашите бъбреци, трябва да бъдем внимателни и грижовни, затова е важно да знаем кои са най-важните правила за здрави бъбреци

1. Прием на много течности

Здравите бъбреци са естествен „филтър“ на тялото. Приема на много течности е изключително важно при уролитиаза и чести инфекции на пикочните пътища. Повишената диуреза (урината) промива и „почиства“ по естествен начин пикочните пътища. Тя помага да се елиминират веществата от пикочните пътища, които водят до образуване на камъни.

Все пак трябва да се има предвид и вида на приеманите течности. Според различни източници бирата има благоприятен ефект върху бъбреците, защото повишава диурезата и филтрацията на течности през бъбреците. От друга страна не трябва да се забравя, че тя съдържа алкохол, който може да има вредно въздействие върху организма и съдържа така наречените „празни калории“. Ето защо най-оптималният избор е минералната вода. Пациентът трябва да приема разнообразни предимно ниско минерализирани води, които не насищат урината с излишък от йони.

2. Оптимален хранителен режим

Здравословното хранене и поддържане на здравословно тегло е фактор, който помага за поддържане на здрави бъбреци. Хората с наднормено страдат по-често от бъбречни заболявания – уролитиаза и възпаление на пикочните пътища. Наднорменото тегло благоприятства развитието на други заболявания като диабет или хипертония, което на свой ред може да доведе до бъбречна недостатъчност.
Ето защо пациентите с наднормено тегло трябва да мислят за отслабване и най-вече за здравословен хранителен режим, включително намаляване на количеството сол в храната.

3Спортът е здраве

Физическите упражнения помагат за грижим за тялото и да се подобри цялостната физическа издържливост на организма.

4. Какво трябва да се избягва?

Урината не трябва да се задържа дълго време в пикочния мехур. Колкото по-дълго урината „пребивава“ в пикочните пътища, толкова по-голям е риска от някои заболявания.

Къпане във вана, особено вана с джакузи трябва да се избягва.

Трябва да се използват само интимни продукти за хигиена, които не предизвикват кожно дразнене в интимните зони. Дразненето, сенсибилизирането или увреждането на кожата в тези области може да увеличи риска от микробна инфекция в пикочните пътища.

Трябва да се носи свободно бельо. Твърде тясното бельо предизвиква дразнене и увреждане на кожата на интимните зони.

5. Редовни профилактични изследвания

Добре известна е поговорката, че „урината е огледало на бъбречната функция“. Общото изследване на урината позволява да се определи донякъде състоянието на бъбреците. То трябва да се прави поне веднъж на всеки 1-2 години. При необходимост и преценка лекуващият лекар може да препоръча по-чести изследвания.

Изключително важно е правилно да се направи изследването на урината. Тя трябва да се вземе при първото уриниране преди хранене. Урината се поставя в специален стерилен контейнер, който се взема от аптеката или от лабораторията. Контейнерът трябва да е стерилен при вземане на урина за урокултура.

Преди вземане на урината трябва да се направи добър тоалет на гениталии около външната уретра. Пробата при жените трябва да се вземе 3 дни преди, или 3 дни след менструация.

 

Единствената цел на тази статия е да образоват и повишат знанията на читателя. Все пак трябва да помним, че никоя информация не може да замени медицинския съвет или консултацията с фармацевт.