кои болести благоприятстват появата на камъни в бъбреците

БОЛЕСТИ, КОИТО БЛАГОПРИЯТСТВАТ ПОЯВАТА НА КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ

In News by fitolizyLeave a Comment

Уролитиазата се характеризира с наличието на неразтворими отлагания в пикочните пътища. Те са с различен химичен състав и нормално се откриват в урината. При благоприятни условия те кристализират под формата на песъчинки и пречат на потока на урината.

Камъни в бъбреците се появяват по-често при мъжете на възраст над 30 – 40 години. В по-голямата част от случаите има повтаряемост. Процеса на кристализация зависи от генетични фактори, намален прием на течности, храна с високо съдържание на протеини, работа в суха и гореща среда. 

Рискови фактори за камъни в бъбреците

Редица заболявания могат да доведат до образуване на камъни в пикочните пътища:

  • Остеопороза;
  • Подагра;
  • Хормонални нарушения;
  • Болест на Крон;
  • Синдром на малабсорбция;
  • Честите и рецидивиращи инфекции на пикочните пътища.

Тя може да се диагностицира и при пациенти с рак и особено, когато той вече е метастазирал.  Обездвижените пациенти също са изложени на риск от камъни в бъбреците.

Лечение на уролитиазата

За адекватното лечение на уролитиазата е най-важно да се установят причините, които водят до нея. Камъните може да са резултат от различни заболявания, или здравословни проблеми, свързани с начина на живот или диетата. Още при първата поява на проблем от страна на бъбреците е добре да се консултирате с лекар.  При силно изразена болка може да се наложи прилагането на по-силни медикаменти по лекарско предписание.

При бъбречната колика е важно болката да се сведе до минимум. За тази цел пациентът може да използва нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) след като се е запознал с техните противопоказания за употреба. Пациентите с активна пептична язва, хипертония или аритмия трябва да избягват тези видове лекарства.

При рецидивиране на бъбречната колика се налага консултация с лекар. Не трябва да се забравя, че много други заболявания причинят подобна коликообразна болка. Ето защо при поява на болка е добре да се потърси специализирана медицинска помощ. 

Как да избегнем уролитиазата?

Пациентите с риск от уролитиаза трябва да предприемат необходимите мерки за нейното предотвратяване. По този начин могат да се избегнат бъбречните колики, които водят до изключителна болка и тежък дискомфорт.

Важен фактор за предотвратяване на уролитиазата е приема на голямо количество течности. Препоръчителният прием е най-малко 1,5 – 2 литра течности на ден, а при горещо време, или физически натоварвания над 2,5 литра. Голямият прием на течности увеличава количеството на отделената урина, която преминава през пикочната пътища. Това улеснява елиминирането на малките песъчинки и кристали.

В диетата трябва да бъдат включени и някои ограничения – намалена консумация на месо. То съдържа вещества, които подкиселяват урината и води до образуване на камъни.

Подходящия хранителен режим може да се определи от химичният състав на камъните в бъбреците. Най-често срещаните камъни са калциево-оксалатни. В тези случаи трябва да се избягват храни като спанак, шоколад, силен чай, ревен, киселец, млечни продукти, семена от бобови растения, месо и др..

Спазването на хигиенно диетичен режим е важно за профилактиката на уролитиазата и значително намалява риска от нея.

автор: Агнишка Готовска

Единствената цел на тази статия е да образоват и повишат знанията на читателя. Все пак трябва да помним, че никоя информация не може да замени медицинския съвет или консултацията с фармацевт.

Leave a Comment