Риск от рецидив от камъни в бъбреците. Кой е предразположен към рецидив от бъбречно-каменна болест.

РЕЦИДИВИ НА КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ – КОИ ГРУПИ ОТ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ?

In News by fitolizy

Рецидивът на камъни в бъбреците е състояние, което изисква специално внимание и грижи. Някои групи хора са с по-висок риск за повторни епизоди на това заболяване, и информацията за факторите, които ги подлагат на този риск е от съществено значение. В следващите редове ще проучим някои от ключовите рискови групи и фактори, които допринасят за рецидивите на камъни в бъбреците.

Рискът от рецидив на бъбречно-каменна болест се увеличава в следните случаи:

Минали данни за бъбречна криза, или уролитиаза

История за предишни бъбречни проблеми може да бъде показателен знак за бъдещ риск от рецидив. Преживяни бъбречни кризи, или уролитиаза увеличава вероятността за повторно проявление.

Фамилна обремененост

Ако имате близки роднини, които са страдали от уролитиаза, рискът при вас също може да бъде повишен. Генетичната наследственост може да играе роля в предразполагането към образуването на камъни в бъбреците.

Прекомерна консумация на месо и продукти богати на оксалати

Високото съдържание на месо и месни продукти в дневното меню може да увеличи нивата на някои съставки в урината, които предразполагат към образуване на камъни. Също така, храните богати на оксалати, като спанак, цвекло, ядки, ревен, солени фъстъци също носят по-висок риск.

Наднормено тегло

Индексът на телесна маса (BMI) е индикатор за това дали теглото ви е в нормални граници. Хората с наднормено тегло имат по-висок риск от това да имат натиск върху бъбреците, което може да допринесе за образуването на камъни.

Дехидратация

Недостатъчен прием на течности може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците. Също така, при работа на висока температура, или в условия на активна дехидратация, рисковете се увеличават.

Консумация на големи количества сол

Консумацията на по-големи количества сол може да доведе наруши баланса на минералите в организма и да допринесе за образуването на камъни в бъбреците.

Чести инфекции на пикочните пътища

Хората, които имат честа повтаряемост на инфекции на пикочните пътища, или хронични възпалителни заболявания на дебелото черво, са изложени на риск от рецидив на бъбречно-каменна болест.

Заболявания на бъбреците

Хората със заболявания на бъбреците или вродени анатомични аномалии на пикочните пътища също са под повишен риск.

Наличието на споменатите рискови фактори за уролитиаза не води задължително до поява на клинични симптоми на заболяването. Те само насочват вниманието на пациента към риска от уролитиаза и необходимостта от редовни консултации със специалист уролог.