Семена сминдух

Какво представлява?
Сминдухът, известен като чимен, е от семейство Бобови. Стъблото е кухо и достига на височина до 60см. Цветовете са бледожълти и след като прецъфтят образуват семенни шушулки. В шушулките се съдържат 10-20 семена. Семената са бежово-кафеникави, много твърди. По големина са по-малки от дребна леща, но не по-големи от тези на сусама.

Kъде вирее?
Най-често се среща в Североизточна България, но не е зимоустойчиво растение. Вирее отлично на пряко слънце и се отглежда на всякакви почви.

Какво съдържа и как действа?
Съдържа желязо, магнезий, мед, калий, витамин В6, витамин C, протеини, фибри, диосгенин (стимулира синтеза на собствен естроген и спомага за понижаване на холестерола). Стимулира производството на кърма, облекчава симптомите на дискомфорт и менструални спазми. Притежава силно антисептично и диуретично действие, повлиява добре храносмилателния тракт и обмяната на веществата.

При какви симтоми и заболявания се използва?
При повишени нива на кръвната захар, при нарушено храносмилане и стомашен дискомфорт, при висок холестерол, при недостиг на кърма, при понижено либидо, възпаления на отделителната система и други. Има положително действие при пациенти с бъбречна недостътъчност..

затвори