Масло от мускатна салвия

Какво представлява?
Салвията или градински чай е малък вечнозелен храст със сивкави листа и сини до виолетови цветове.

Kъде вирее?
Родината на салвията е Южна Европа, а у нас най-много естествени находища има в Източните Родопи. Отглежда се върху сухи, глинесто-песъкливи почви и предпочита горещи и слънчеви места.

Какво съдържа и как действа?
Надземната част е богата на етерични масла и се прилага в медицината, в листата се съдържат дъбилни вещества, витамини B1 и C, никотинова киселина и много други. Има тонизиращо и дезинфекциращо действие, действа като афродизиак, също така стимулира имунната система и растежа на косата.

При какви симтоми и заболявания се използва?
Външно салвията се препоръчва при всякакви възпаления на сливиците, болки в гърлото, гнойни огнища на зъбите, възпаления на устната кухина и други. Етеричното масло от салвия облекчава, релаксира и затопля. Прилагано е при масажни процедури за повишаване на чувството на комфорт. Маслото стимулира и балансира нервната система, значително подобрява паметта, повишава работоспособността, премахва спазми, облекчава главоболие. При мускулни, ревматични, невралгични болки облекчава състоянието. Спомага за лечението на артрит и отоци.

затвори