Масло от бял бор

Какво представлява?
Белият бор представлява високо вечнозелено иглолистно дърво, отнасящо се към семейство Борови. Високо е до 50м. Клоните му са разположени на пръстени, по които може да се преброят годините му (живее до 600 години). Младите борчета имат тънка, червеникавокафява кора, а старите борове имат дебела и напукана тъмнокафява кора. Разликата между белия и черния бор се състои в това, че кората на белия в горната му част е по-светла и изглежда като олющена. Употребяват се смолата (някои я наричат балсам, а тя представлява ароматичен сок) и боровите връхчета на вида.

Kъде вирее?
В България е естествено разпространен предимно в Рило-Родопския планински масив, по-ограничено и в другите планини между 1000м и 2000м надморска височина (на изолирани места и под 1000м). В Стара планина представителите му са единични. Освен естественото разпространение, белият бор е най-широко култивираният наш иглолистен вид. По света дървото може да се види и в Европа, Русия, Япония, Индия, Китай и други.

Какво съдържа и как действа?
Белият бор съдържа 30% етерично масло (пинин), витамини C, K, PP и витамини от група B, провитамин A, дъбилни вещества, алкалоиди, смоли и други. Има диуретично, противовъзпалително, отхрачващо и съдоразширяващо действие. Използва се за лечение на белодробни заболявания, помага при заболявания на пикочната система, укрепва имунната защита на огранизма, успокоява болки, има противоотровно действие. Етеричното масло е подходящо за мазна и склонна към омазняване кожа и коса. Действа ободряващо и тонизиращо. Спомага за намаляване на психическата умора и засилване на концентрацията.

При какви симтоми и заболявания се използва?
При лечение с пари, етеричното масло помага при астма, простудни заболявания, кашлица, синузит. Смесено с масажни масла помага при целулит, инфекции, ревматизъм и други. Използва се при туберкулоза, бронхит, пневмония, плеврит, цистит и камъни в бъбреците, срещу хепатит и хемороиди.

затвори