Корен девисил

Какво представлява?
Девисилът е многогодишно растение от семейство Сенникоцветни. Може да достигне височина от 1,5 метра и често се бърка с целината, поради приликата на листата. Образува жълтозелени до жълти цветове, събрани в съцветия.

Kъде вирее?
Родината на девесила е централна Азия и Европа. Вирее на места огрявани от пряка слънчева светлина, но е и студоустойчив за климата в България. Предпочита влажни местообитания и вирее на почти всякакъв вид почвени субстрати.

Какво съдържа и как действа?
Коренът на девесила е най-богатата на полезни вещества част от растението — етерични масла, захари, минерали, органични киселини, смоли, пектин, скорбяла. Използва се в отвари, в ястия и лекарства, както в сурово състояние, така и термично обработен. Има диуретично, антисептично и нервоуспокояващо действие. Стимулира храносмилането, усилва жлъчната секреция. Отвари от коренището се използват за тонизиране, подобряване на храносмилателната система, при проблеми със стомашно-чревния тракт, проблеми с нервната и сърдечно-съдовата система, липса на апетит, при колики, за регулиране на менструацията, против потене и други.

При какви симтоми и заболявания се използва?
Физическа и умствена умора, нередовна менструация, възпаление на червата, гнойни рани, бъбречна недостатъчност, анемия и други.

затвори