Люспи лук

Какво представлява?
Лукът е двугодишно зеленчуково растение и има характерен силен лютив вкус и остра миризма, които се омекотяват чрез топлинна обработка. Луковиците имат суха външна обвивка и месеста вътрешност на слоеве.

Kъде вирее?
Лукът произходжа от Средна Азия. През първата година се образува луковица, а през втората растението цъфти и се получават семена. Лукът е студоустойчив, но много взискателен към интензивността на светлината.

Какво съдържа и как действа?
Луковиците на кромида съдържат азотни съединения, богати са на захари (глюкоза, фруктоза, захароза, малтоза), полизахаридът инулин, мазнини, различни ензими, калциеви соли, лимонена киселина, витамини А, B1, B2, B3 и C. Кромидът съдържа също и етерично масло с остра специфична миризма, която дразни лигавиците на очите и носа. Лукът отделя специфични летливи вещества — фитонциди, унищожаващи гъбички и бактерии (например туберкулозния бацил). Пресният лук засилва апетита, способства за повишаване отделянето на храносмилателни сокове, нормализира менструалните цикли. Има силно изразени диуретични свойства, притежава бактерицидни и антисептични свойства.

При какви симтоми и заболявания се използва?
За отхрачване, облекчаване на кашлица, лечение на бронхит, отит, цироза, панкреатит, хепатит, атеросклероза, цистит, облекчаване на дискомфорта и болката при разширени вени, при кожни проблеми, косопад и други.

затвори