първа помощ при болка в бъбреците

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ БОЛКИ В БЪБРЕЦИТЕ

In News by fitolizyLeave a Comment

Уролитиазата е едно от най-честите заболявания на пикочните пътища. Тя засяга по-често мъжете. Нейните симптоми са много характерни и крайно неприятни за пациента.

Много често уролитиазата е резултат на друго заболяване, поради което е важно да се открие причината за нейното възникване. Образуването на отлагания в пикочните пътища се благоприятства от хронични инфекции в отделителната система, подагра, хиперпаратиреоидизъм, остеопороза, болест на Крон, някои медикаменти (калциеви добавки, витамин D), продължително обездвижване и други.

Характерен симптом на уролитиазата е бъбречната колика. Пациентът се оплаква от много силна болка в лумбалната област, ирадиираща по хода на уретера към гениталиите и вътрешната повърхност на бедрата. Обикновено тя се придружава от гадене, повръщане, бледа кожа, чести позиви за уриниране в малки количества, хематурия, втрисане.

Консултацията с лекар е задължителна при поява на посочените по-горе симптоми. Специалистът ще направи диференциална диагноза с други заболявания като холелитиаза, остър корем, остър пиелонефрит и ще предложи подходящо лечение. Препоръчително е прилагането на профилактични мерки, които ще предотвратят повторната бъбречна колика и рецидивиране на заболяването.

Лечение на бъбречната колика

При бъбречна колика е много важно да се намали болката. В зависимост от нейната степен, лекарят може да препоръча медикаменти по лекарско предписание или такива, които се купуват без рецепта. Специалистът уролог може да предпише и медикаменти за отпускане на гладката мускулатура. Тяхното действие спомага за разширяване на уретера. В някои случаи болката може да се облекчи, чрез прилагане на умерена топлина (топъл душ, завивка).

Особено важно е пациентът да приема повече течности по време на бъбречната колика. Количеството на диурезата трябва да е над 2 литра за 24 часа. Най-добре е да се избягват газираните напитки и да се приема минерална вода.

При бъбречната колика е препоръчителна физическата активност. Движението помага за елиминирането на малки камъни и песъчинки с урината, които всъщност причиняват бъбречната колика.

Профилактика образуването на камъни в бъбреците

При 15% от пациентите бъбречната колика рецидивира в рамките на една година, когато не се спазват съветите на лекаря. Една от най-важните препоръки за профилактика на уролитиазата е оптималната хидратация на организма. Ето защо с оглед увеличаване на диурезата и нейното разреждане може да се използват билкови диуретични средства.

Растения като коренища, глухарче, семена от сминдух, златна билка имат положителен ефект върху функцията на пикочните пътища. Приема на Фитолизин (съдържащ тези билки) се препоръчва, ако лекарят не открие противопоказания за тяхната употреба. Това е лекарство под формата на паста, която съдържа девет билки с противовъзпалителен и диуретичен ефект. Приема на Фитолизин се препоръчва в следните случаите:

  • наличие на уринарен пясък при общо изследване на урина – уринарният пясък се състои от голям брой песъчинки, които причиняват болка. Фитолизин предотвратява тяхното слепване и образуване на камък
  • профилактично и периодично при често рецидивиращи  бъбречни колики. Редовното и естествено промиване на пикочните пътища помага за елиминиране на излишните вещества, от които се образуват камъни в урината.

Пациентът трябва да има редовна физическа активност, за да се избегне рецидивиране на заболяването. Уролитиазата се благоприятства от наднорменото тегло, затлъстяването, заседналия начин на живот и намален прием на течности. 

Leave a Comment