симтопми при бъбречна криза

СИМПТОМИ ПРИ БЪБРЕЧНА КОЛИКА – КАК ДА ГИ ПОЗНАЕМ

In News by fitolizyLeave a Comment

Бъбречната колика

Тя е един от най-често срещаните проблеми, поради който пациентите посещават спешните отделения. Болката е изключително силна.В случая говорим за уролитиаза, при която има наличие на неразтворими отлагания в пикочните пътища. Тяхното развитие се благоприятства от много фактори.

Най-важните от тях са: 

 • Ограничен прием на течности;
 • Високо протеинова диета;
 • Някои заболявания на костите и храносмилателната система;
 • Нарушен поток на урината и инфекции на пикочните пътища.

Симптоми на бъбречна колика

При бъбречната колика пациентът изпитва изключително силна болка. Обикновено тя е локализирана в лумбалната област с ирадиация по хода на уретера към симфизата, външните гениталии и вътрешната повърхност на бедрата. Много често тя има определена ритмичност и повторяемост. Появява се на интервали през няколко месеца или години, като израз на периодично образуване на песъчинки.

Активната уролитиаза може да бъде придружена и от други симптоми освен бъбречната колика.

Най-често това са:

 • Гадене;
 • Повръщане;
 • Метеоризъм;
 • Бледа кожа;
 • Изпотяване и обща напрегнатост;
 • При някои пациенти може да се диагностицират и хемороиди.
 • Силната болка в лумбалната област може да доведе до рефлекторно понижаване на артериалното налягане и дори колабиране. В тези случаи без колебание трябва да се направи консултация с лекар.

Хоспитализацията е абсолютно задължително при пациенти с бъбречна колика и данни за единствен бъбрек и/или напреднал диабет.

Пациентите трябва винаги да потърсят консултация с уролог при поява на оплаквания от страна на отделителната система. В някои случаи болката в лумбалната област може да не е свързана с уролитиаза. Лекарят ще постави точната диагноза и при необходимост ще проведе профилактика и метафилактика на рецидивите при уролитиаза.

Първа помощ при бъбречна колика

Най-важното при диагностициране на бъбречна колика е облекчаване на болката. В началото се назначава приемане на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) в комбинация със спазмолитици. Те обикновено се прилагат без изписана рецепта. След преминаване на острия стадий се предписват билкови препарати, които помагат за увеличаване на диурезата и елиминиране на малки песъчинки. Един от тях е Фитолизин под формата на паста, който съдържа 9 лечебни растения и е особено популярен. При липса на противопоказания е препоръчително да се използва профилактично Фитолизин за предотвратяване образуването на нови камъни и последващи бъбречни колики.
При силно изразена болка консултацията със специалист е задължителна. Той може може да назначи и по-силни обезболяващи препарати.
При усложняване на бъбречната колика с допълнителна инфекция е важно да се назначи антибиотично лечение съобразно антибиограмата на урината и увеличаване приема на течности. Последното ще улесни елиминирането на песъчинките.

Изследвания при камъни в бъбреците

Ехографията на отделителната система и общото изследване на урината са първите изследвания при бъбречна колика. При персистиране на болката е препоръчително да се извършат други специализирани изследвания за уточняване на причината за образуване на камъни.
Необходимите лабораторни изследвания включват кръвна картина, определяне на серумния натрий, калий, калций, фосфор и пикочна киселина. От друга страна трябва да се определи и тяхната екскреция. Контролните изследвания се извършват приблизително 2 месеца след последната бъбречна колика.
Първоначалните образни изследвания (ултразвук и обзорна графия) могат да се допълнят от по-точните венозна урография и компютърна томография с контраст.
Бъбречната колика може да бъде предотвратена чрез спазване на определен хигиенно-диетичен режим.

 

автор: Агнишка Готовска

Единствената цел на тази статия е да образоват и повишат знанията на читателя. Все пак трябва да помним, че никоя информация не може да замени медицинския съвет или консултацията с фармацевт.

Leave a Comment