Бъбреците и силата на билките

СИЛАТА НА БИЛКИТЕ ЗА ЗДРАВИ БЪБРЕЦИ

In News by fitolizy

Бъбреците изпълняват ролята на незабележим герой, който филтрира токсините от кръвта, запазвайки нашият организъм в баланс и ни позволява да се чувстваме здрави и пълни с енергия.

За да сме сигурни, че бъбреците ни работят оптимално, няма по-добър начин да се погрижим за тях от това, да се възползваме от силата на природата. В тази статия ще ви разкажем за най-мощните билки, които се използват за подкрепа на бъбреците и подобряване на тяхното здраве. Разберете как билките могат да бъдат вашите верни приятели по пътя към здравите бъбреци и по-добрия начин на живот.

 

Хвощ

Equisetum arvense

Хвощът е многогодишно растение, принадлежащо към семейството папратовидни. Той е разпространен в цяла Европа. Най-често расте на склонове, крайпътни ливади, поляни. Това е вид трева. Билкови суровини са стъблата на хвоща, който се събира от юни до септември, а след това се изсушава. Полевата хвойна хвощ съдържа съставки като флавоноиди и силициеви съединения. Хвощът се използва във фармацевтичната индустрия, като вещество, традиционно използвано за подпомагане на бъбречната функция.

Златна пръчица

Solidago virgaurea

Това е многогодишна билка с височина до 1 м. Най-често се среща в Полша и може да се намери при почистване на горите. Характеризира се с многостранност и многоцветност. Суровината, използвана в аптеките е билка, която се събира по време на цъфтежа.

Златната пръчица съдържа флавоноиди, сапонини, фенолни съединения.  Тя допринася за правилното функциониране на пикочния мехур и долната част на пикочните пътища благодарение на диуретичния си ефект.

Девесил

Levisticum officinale

Коренът се получава от растение наречено lovage. То се открива в региона на Югоизточна Азия и по-специално от териториите на днешен Иран. Използва се не само като лечебно растение, но и като подправка на супа ! Фармацевтична суровина е коренът или подземната част на растението. Корените се събират през есента, след това се нарязват по дължина и се изсушават при температура до 35 ° С. Коренът от девесил се използва във фармацевтичната индустрия поради диуретичното си действие, т.е. поддържане на екскреторните функции на тялото.

Пача трева

Polygonum aviculare

Това е тревисто растение. То е широко разпространено и цъфти от юни до октомври. Суровината, която се използва във фармацевтичната индустрия е над земята под формата на листни филизи от растението. Те съдържат предимно флавоноиди, танини и силициев диоксид. Събират се по време на цъфтежа и се изсушават на сенчесто място.

Билката от пача трева подпомага елиминирането на течностите от пикочните пътища. Тя помага и за премахването на патогенните бактерии от пикочните пътища и намалява адхезията на определени бактерии към стените на пикочните пътища.

Магданоз

Petroselinum crispum

Магданозът е много добре познато и широко разпространено растение. Той е известен на повечето от нас заради употребата си в хранителната промишленост. Използва се с успех и във фармацията. Коренът на магданоз съдържа етерично масло и флавоноиди.

Във фармацевтичната индустрия тази суровина се използва, защото поддържа екскреторната функция на бъбреците.

Сминдух

Trigonella foenum-graecum   L.

Сминдухът е едногодишно тревисто растение. Той идва от региона на Средиземно море, където е широко отглеждан. Иползва се под формата на сушени семена от сминдух, извлечени от шушулките. Те съдържат различни съставки като сапонини, флавоноиди и протеинови съединения.

Сребърна бреза, брашно от кюлчета

Betula pubescens Ehrh., Betula pendula Roth

Листата от бреза са растителна суровина, получена от два вида дърво: сребърна бреза и брашняна бреза. Това са много често срещани растения в Европа и Азия. В аптеката се използват листа, които се събират през лятото и се изсушават на открито.
Листът от бреза поддържа правилното функциониране на бъбреците.

 

Силата на билките не трябва да бъде подценявана. Независимо дали се борим със съществуващи здравословни проблеми, или просто искаме да предотвратим бъдещи рискове в билките можем да видим надежда. Бъбреците ви заслужават най-доброто и с билките, те ще го получат.

Фитолизин е лекарствен продукт, който съдържа 9 билки (корени магданоз, семена сминдух, стръкове пача трева, коренища пълзящ пирей, листа бяла бреза, стръкове полски хвощ, корени девисил, стръкове златна пръчица, люспи лук) и 4 етерични масла. Препоръчва се при лечение на уролитиаза (камъни в бъбреците), профилактика на уролитиазата и  лечение на инфекции  и възпалителни състояния на пикочопроводните пътища с доказана във времето ефективност с над 50-годишна история.

Единствената цел на тази статия е да образоват и повишат знанията на читателя. Все пак трябва да помним, че никоя информация не може да замени медицинския съвет или консултацията с фармацевт.